Verrassende tatin van Ottolenghi

Ottolenghi 2Yotam Ottolenghi is hot! Zijn 3 kookboeken, Plenty, Het Kookboek en Jeruzalem, staan bij de boekhandel alledrie in de top10 van meestverkochte kookboeken (ook heel leuk voor onder de boom)! En ook in foodbloggersland verschijnt het ene na het andere bericht waarin een gerecht van Ottolenghi de show steelt. In het kader van het vegetarisch-kerstmenu besloot ik om een van zijn recepten uit te proberen. Ik koos voor de ‘verrassende tatin’ en zoals jullie waarschijnlijk al verwachten… ik ben fan!! De zoete gekarameliseerde aardappeltjes in combinatie met de cherrytomaatjes en pittige geitenkaas geven dit gerecht een heerlijk aparte smaak. Met recht een verrassende tatin dus, die niet alleen tijdens de kerstdagen heel lekker smaakt.Het recept komt uit zijn kookboek Plenty en voor één tatin heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • Olijfolie
  • Zout & peper
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 1 grote ui, in ringen
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram boter
  • 3 takjes verse oregano (ik gebruikte tijm)
  • 150 gram harde geitenkaas, in plakken
  • 200 gram bladerdeeg, dun uitgerold (eventueel kun je ook 4 plakjes bladerdeeg pakken die je uitrolt tot een lap)
  • Zout & peper

Deze tatin kun je tot en met stap 6 voorbereiden en tot 24u in de koelkast laten staan. Wanneer je wilt gaan eten warm je de oven even voor en ga je vervolgens verder met de stappen 7 en 8.

  1. Verhit de oven op 150 graden. Leg de gehalveerde tomaatjes met de snijkant naar boven in een ovenschaal, strooi er wat zout en peper over en besprenkel met wat olijfolie. Zet ze 45 – 60 minuten in de oven. Verhoog daarna de temperatuur naar 200 graden.
  2. Kook intussen de krieltjes 25 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen. Snijd aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze in 2 cm dikke plakken (de meeste kun je gewoon halveren). Om het makkelijk te maken gebruikte ik gewoon voorgekookte krieltjes uit de supermarkt die je halveert.
  3. Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
  4. Vet een ovenschaal (doorsnee ca 23 cm) in met wat olie en beleg de bodem met bakpapier.
  5. Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt (werk niet te langzaam, want de karamel stolt snel. Wanneer de taart in de oven staat verdeelt de karamel zich vanzelf over de bodem).
  6. Verdeel de takjes tijm over de karamel. Leg vervolgens de krieltjes met de snijkant naar beneden in de ovenschaal (de karamel is intussen hard geworden). Druk de tomaatjes en de ui in de open ruimten en strooi er zout en peper overheen. Verdeel vervolgens de plakjes geitenkaas over de aardappel. Rol het deeg uit tot een ronde plak die iets groter is dan de vorm; leg hem over de vulling en druk de randen rondom naar beneden langs de aardappel.
  7. Zet de vorm in de oven en bak de taart 25 minuten op 200 graden. Schakel de oven terug naar 180 graden en bak de taart in ongeveer 15 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem even staan.
  8. Zet een schaal of bord omgekeerd op de vorm en keer alles in een snelle beweging om. Til de vorm van de taart af en dien de tatin heet of warm op.

Mocht je een stukje over houden, wat ik me overigens niet kan voorstellen, dan kun je de volgende dag bij de kerstbrunch nog eens genieten. Deze verrassende tatin van Ottolenghi gaat hier vast en zeker vaker op het menu komen en die 3 kookboeken… tsjah, die staan natuurlijk al op mijn verlanglijstje!

Ik ben benieuwd of jullie na het maken van deze tatin ook zo’n fan zijn van Ottolenghi. Laat het ons weten!

Liefs,
Floortje en Marjolijn

 Verrassende tatin van Ottolenghi

One thought on “Verrassende tatin van Ottolenghi

  1. Pingback: Geglaceerde worteltjes | Zusjes koken over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *