Kerst hoofdgerecht; varkenshaas gevuld met chorizo en gegrilde paprika


Gisteren deelden wij al een klassieker als het om kerstgerechten gaat en vandaag hebben we er weer een; varkenshaas! Varkenshaas wordt vaak gekozen omdat het snel en makkelijk te bereiden is, ook wanneer je voor een grotere groep kookt. Bij ons keert de varkenshaas ook regelmatig terug op het kerstmenu, maar dan wel steeds op een andere manier. Zo maakten we vorig jaar deze zijhaas met pesto en Parmaham. Deze keer kozen we voor een modern  jasje, want we vulden de varkenshaas met gegrilde paprika en chorizo, wat zorgt voor een lekker pittige twist. Om het eens helemaal anders te doen kun je er net als wij couscous en gegrilde groentes bij serveren, maar natuurlijk kan puree of aardappeltjes uit de oven/frituur ook heel goed. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

Voor 4-6 personen heb je de volgende ingredienten nodig:

  • 600 gr. varkenshaas
  • 1 el. ras el hanout (gebruik hiervoor bijv. de Original Spices van Jonnie Boer)
  • 1 ui
  • 2 gegrilde paprika’s (uit pot)
  • 80 gr. chorizo worst
  • peper & zout

En zo maak je deze gevulde varkenshaas:

  1. Snipper de ui en snijdt de chorizo in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter, bak de plakjes chorizo 3-4 minuten op hoog vuur en keer halverwege (olie of boter is niet nodig omdat de chorizo veel vet heeft). Neem de stukjes chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Laat een beetje van het vet van de chorizo zitten en bak hierin de gesnipperde ui zachtjes aan.
  3. Laat ondertussen de gegrilde paprika’s uitlekken op keukenpapier en snijdt in stukjes.
  4. Doe de gegrilde paprika samen met de chorizo en ui in een keukenmachine en maal tot je een smeuïge tapenade hebt. Breng eventueel op smaak met peper & zout.
  5. Snijdt met een scherp met de varkenshaas in de lengte tot de helft in, klap het vlees op en snijdt het nog een keer in de lengte zodat je een groot plat stuk vlees krijgt. Zorg ervoor dat je het vlees niet door snijdt, anders wordt het lastig oprollen.
  6. Verdeel de vullen in de lengte over het vlees, rol het op en bind vast met keukentouw. Wrijf de buitenkant van vlees in met de ras el hanout.
  7. Verhit wat olie én boter in een koekenpan en bak hierin de varkenshaas in 6 minuten rondom bruin. Verhit ondertussen de oven voor op 200 graden.
  8. Doe de varkenshaas in een ovenschaal en zet deze voor 20-25 minuten in de oven.

Voordat je het vlees aansnijdt, kun je deze het beste een paar minuten onder aluminiumfolie laten rusten, dat snijdt makkelijker.

Liefs,
Floortje & Marjolijn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *