Tomatensaus met gehaktballetjes


Als kind werd ik nooit blij wanneer er een bord pasta voor mijn neus gezet werd. Al zolang ik het me kan herinneren, geef ik de voorkeur aan rijst. Gelukkig is daar de laatste jaren wat verandering in gekomen en kan ik een bord dampende spaghetti (of andere pasta) steeds meer waarderen. Misschien komt het door de vakanties in Italië, waar pasta natuurlijk veel beter smaakt als thuis, of het klopt toch dat alles veel lekkerder is als je het zelf maakt. Feit blijft dat ik af en toe echt kan genieten van pasta, want comfort food is het zeker. Natuurlijk wel met zelfgemaakt pastasaus, want daar is ten slote niets moeilijks aan. Wil je een echt lekkere tomatensaus? Maak hem dan een dag van te voren, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Wij hebben thuis echt genoten van deze pasta met tomatensaus met gehaktballetjes. Het perfecte recept op een regenachtige dag!

Onderstaand recept is voor 4-6 personen, maar voor 6 personen zou ik zelf iets meer maken. Hier schepte iedereen 2x op en dan haal je het niet met 6 personen. Zorg er daarnaast voor dat alle ingrediënten alvast gesneden zijn, dat werkt het makkelijkste.

Voor de tomatensaus heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 el. olijfolie
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
  • 100 gr. wortels, in stukken
  • 1 prei, in ringen
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 el. suiker
  • 2 el. gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 blokje groentebouillon
  • 400 gr. gezeefde tomaat
  • 400 gr. tomatenblokjes
  • peper & zout

Voor de gehaktballetjes:

  • 400 gr. half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1 zakje kruiden voor gehaktballen
  • zout & peper
  • 2 beschuiten of wat paneermiddel

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Verhit 2 el. olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook, wortel, prei en paprika zachtjes aan. Voeg de suiker toe en bak alles door in +/- 5 min. op matig vuur.
  2. Doe er de kruiden, het bouillonblokje en de tomaten bij en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, plaats een deksel op de pan en laat het mengsel in 20 minuten zachtjes gaar koken. Breng op smaak met peper & zout.
  3. Voor een gladde saus pureer je de saus met een staafmixer, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo laten.
  4. Voor de gehaktballen meng je alle ingrediënten door elkaar. Maak er middelgrote gehaktballetjes van en leg ze apart op een bord.
  5. Verhit 2 el. olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes in +/- 5 min. rondom bruin. Doe de gehaktballetjes in de tomatensaus en laat ze nog eens 10 minuten op laag vuur mee pruttelen in de tomatensaus.
  6. Kook ondertussen de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet af en meng de pasta door de tomatensaus.

Lekker met wat (vers) geraspte Parmezaanse kaas. Smakelijk!

Liefs,
Floortje

2 thoughts on “Tomatensaus met gehaktballetjes

  1. Hoi, met de kinderen van de Bso waar ik werk zijn we dit recept aan het maken. Vorige week de gehaktballetjes en vandaag de tomatensaus, dit staat allemaal in de vriezer. Na de herfstvakantie verse pasta maken en dan mogen de ouders komen proeven wat we gemaakt hebben. Bedankt voor dit heerlijke recept. :-))

    • Wat leuk om te horen Pauline! En wat goed om te horen dat jonge kinderen ook aangeleerd wordt om lekker en gezond te koken. Knap ook dat ze hun eigen pasta maken, daar zijn wij (helaas) nog niet aan toegekomen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *