Spaanse Paella

Het WK voetbal in Brazilië is begonnen en vandaag staat voor veel oranje-fans toch wel dé wedstrijd op het programma (in elk geval uit de poule-fase). Het is namelijk tijd om revanche te nemen op de Spanjaarden, want zij zorgden er tenslottevoor dat ‘wij’ in 2010 geen kampioen werden! Om alvast helemaal in de voetbalsfeer te komen, kun je vanavond gaan genieten van een overheerlijke Spaanse Paella! Paella komt oorspronkelijk uit Valencia, maar tegenwoordig heeft iedere Spaanse regio zijn eigen variant.

Hoofdingrediënten van Paella zijn natuurlijk rijst en verder vis- en schaaldieren, kip, tomaten en saffraan. Traditioneel wordt het gerecht bereid in een echte paellapan, maar een hoge braadpan of wok werkt ook prima. Het recept voor deze paella komt uit een kookboek van Jamie Oliver, wat ik geleend had van een collega. Het is een echt zomers gerecht en een absolute aanrader wanneer je eens wat anders wilt dan altijd maar weer BBQ-n. Laat je niet afschrikken door de waslijst van ingrediënten, de bereiding is vrij simpel.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gram gemengd zeebanket
  • 500 gram kipfilet, in blokjes
  • 100 gram chorizo
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 500 ml water
  • 400 gram paellarijst
  • 15 gram bladpeterselie
  • 1 draadje saffraan
  • zeezout en peper
  • citroen

Bereiding:

  1. Zet een grote braadpan op hoog vuur en sprenkel er wat olijfolie in. Doe de peterselie, kip, chorizo en spekblokjes in de pan en bak het tot de kip goudbruin is.
  2. Doe de ui en knoflook erbij en laat het nog 5 minuten op het vuur staan. Maak de bouillon van het bouillonblokje en het water.
  3. Doe de saffraan en de rijst met een snuf zout en peper in de pan en roer goed. Giet de hete bouillon erbij, laat alles aan de kook komen en schraap daarbij de aanbaksels van de bodem van de pan los. Leg de deksel op de pan en zet het vuur laag, zodat het zachtjes blijft pruttelen.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer wanneer de rijst bijna gaar is het zeebanket erdoor en knijp het sap van de citroen erover uit.
  5. Laat de rijst nog 5 minuten koken, proef of er voldoende zout en peper in zitten en doe als het nodig is nog wat extra water bij. De rijst moet niet te droog worden.

 

Smakelijk en veel plezier vanavond met de wedstrijd!

Liefs,
Marjolijn

One thought on “Spaanse Paella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *