Runderrib met herfstbok

Met dit miezerige weer is de herfst nu toch echt in volle gang. Tijd voor de stoofschotels en pruttelende pannen op het vuur. Ik vind niks zo gezellig als op zondag al op tijd te beginnen met het eten en de hele middag een pan op het vuur hebben staan! Het hele huis geurt naar eten en op de achtergrond hoor je steeds iets pruttelen. Ik maakte een runderrib met herfstbok. Nu ik zwanger ben heb ik ongelooflijk veel zin in een goede biefstuk, maar helaas zal ik nog even moeten wachten. Gelukkig kan ik wel riblappen eten die verwerkt zijn in een stoofschotel. Lekker met aardappelpuree!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 50 gram roomboter
  • 600 gram runderriblappen
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 10 gram bloem
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 flesje Hertog Jan Bockbier (300 ml)
  • 1 tablet rundvleesbouillon
  • 400 ml water
  • 2 sneetjes tarwebrood
  • 2 theelepels gladde mosterd
  • 1 kilo aardappelen
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Smelt in een braadpan 25 gram roomboter. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak 2 minuten per kant bruin aan.
  2. Voeg de rode ui, wortel, bloem en komijn toe en bak nog eens 2 minuten.
  3. Schenk het bier in de pan. Voeg de bouillontablet en 400 ml water toe en breng aan de kook. Besmeer de sneetjes brood aan één kant met de mosterd en leg ze met de mosterdkant naar beneden op het stoofvlees.
  4. Draai het vuur laag en stoof het vlees met de deksel op de pan minimaal 2,5 uur op laag vuur gaar.
  5. Kook de aardappelen met wat zout in ruim water gaar. Giet af en stamp de aardappelen met de overgebleven 25 gram roomboter tot een smeuïge puree. Eventueel kun je wat kookvocht opvangen tijdens het afgieten en hier nog wat van toevoegen.
  6. Verdeel de puree en het stoofvlees over 4 borden.

Smakelijk eten!

Marjolijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *