Risotto met gerookte zalm en doperwtjes

Risotto met gerookte zalm 2

Ik ben dol op gerookte zalm, daarom leek mij deze risotto met gerookte zalm en doperwtjes ook zo lekker! Risotto vind ik erg lekker en ik zou graag nog een keer in Italië een risotto willen eten, zodat ik weet hoe het goed klaargemaakt is. Ik weet wel dat je het niet te lang mag koken en dat je niet mag roeren, maar in de praktijk is het soms nog best moeilijk. Toen ik deze risotto maakte, was hij bijna klaar (hij had nog een goede bite) en toen heb ik de erwtjes erbij gedaan. Dat pakte niet helemaal goed uit, want de erwtjes kwamen uit de diepvries en gaven dus ook nog vocht af. Het gevolg: de risotto was net iets te gaar. Tip: doe de erwtjes er op tijd bij of blancheer ze even kort zodat ze al gaar zijn!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gram risottorijst
  • 100 gram gerookte zalmsnippers
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 gram doperwtjes
  • Olijfolie
  • Klontje roomboter
  • Verse dille
  • Parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Je kunt zalmsnippers zo kopen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon plakjes gerookte zalm in reepjes snijden.
  2. Trek 1 liter groentebouillon uit twee blokjes en breng deze tegen de kook aan. Zodra de bouillon kookt, draai je het vuur helemaal laag. De bouillon laat je tijdens het maken van de risotto op laag vuur staan.
  3. Doe de olijfolie en het klontje boter in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig is.
  4. Voeg de rijst aan de ui en knoflook toe en roer goed door totdat alle rijstkorrels glazig en glanzend zijn geworden. Voeg dan de wijn toe en laat de alcohol verdampen. Draai het vuur laag.
  5. Voeg aan de risottorijst vervolgens steeds een soeplepel bouillon toe, voldoende tot de rijst net onder staat. Laat de rijst de bouillon onder af en toe voorzichtig doorroeren opnemen. Zodra de meeste bouillon is opgenomen voeg je weer een volgende soeplepel toe. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is: zacht van buiten met een kleine bite van binnen. Voeg de (ontdooide of geblancheerde) doperwtjes toe net voordat je een laatste lepel bouillon toe gaat voegen.
  6. Voeg de zalmsnippers en een gewenste hoeveelheid Parmezaanse kaas en verse dille aan de risotto toe en roer even goed door. Laat de risotto nog zo’n twee minuten staan zodat de gerookte zalm nog iets warm kan worden.
  7. Verdeel de risotto over twee borden en garneer met vers gerookte zalm, een takje dille en extra Parmezaanse kaas.

Smakelijk eten!

Marjolijn

Risotto met gerookte zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *