Kerst voorgerecht; paddenstoelenragout


Pasteitjes met ragout behoren misschien wel tot één van de meest traditionele voorgerechten die je tijdens de Kerst in Nederland op tafel vindt. Een beetje saai? Ja, waarschijnlijk wel, maar daarom zeker niet minder lekker. Want zeg nu zelf, een heerlijk romige saus in een krokant bakje… Stiekem heel erg lekker! Totdat ik ging zoeken naar een recept had ik eigenlijk geen idee welke ingrediënten er in een ragout zitten en hoe je het moest maken. Wist ik dat het zo makkelijk was! Tijd om zelf de keuken in te duiken om deze paddenstoelenragout te maken. En zoals bij veel dingen is ook deze zelfgemaakte versie veel lekkerder dan die uit blik. Maar eigenlijk is het zonde om deze paddenstoelenragout alleen met Kerst te eten. Op druilerige zondag doet zo’n romige ragout het namelijk ook erg goed. Dus pak dit recept er in 2016 zeker nog eens bij!

Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 uitje, gesnipperd;
  • 1 knoflookteentje, uitgeperst;
  • 1 bakje (gemengde) champignons;
  • 50 gr. boter;
  • 60 gr. bloem;
  • 750 ml. groentebouillon;
  • peper & zout;
  • Olijfolie;
  • 4 pasteitjes;

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin het uitje en de knoflook zachtjes gaar. Veeg ondertussen de champignons schoon, snijdt ze in stukken, voeg ze toe aan de ui & knoflook en zet daarna opzij.
  2. Vervolgens gaan we door met de roux. Smelt hiervoor de boter in een diepe pan, voeg de bloem toe en roer goed door elkaar met een garde. Laat dit vervolgens op zacht vuur garen totdat het mengsel een beetje wit uitslaat.
  3. Voeg beetje bij beetje de bouillon door en blijf goed kloppen met een garde totdat er een gladde ragout ontstaat.
  4. Voeg het paddenstoelenmengsel toe en breng vervolgens op smaak met peper & zout.
  5. Bak ondertussen de pasteitjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Vul de pasteitjes met de paddenstoelenragout en serveer meteen.

Deze paddenstoelenragout kun je ook prima van te voren klaar maken en tot gebruik in de koelkast bewaren. Verwarm hem voor gebruik op zacht vuur op en je hebt een stuk minder stress tijdens je kerstdiner.

Liefs,
Floortje & Marjolijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *