Mexicaanse kip met chocolademole

Kip met chocolademole

Chocolade en peper is een hele goede combinatie. Het wordt veelvuldig gebruikt in de Mexicaanse keuken om smaak te geven aan gerechten. Een mole is een saus gemaakt van gemalen ingrediënten en komt van het woord molli, dat ratjetoe betekent. Volgens de legende werd de eerste mole geserveerd in een klooster in de centraal-Mexicaanse stad Puebla de Los Angeles als een speciaal gerecht voor een hoogwaardigheidsbekleder. Mole smaakt het best bij gevogelte en bevat meestal gemalen chillipepers, geroosterde noten of zaden, groene bakbananen en een vleugje chocolade voor een intense smaak. Ik heb de bakbananen uit deze Mexicaanse kip met chocolademole weggelaten.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 drumsticks
  • 2 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje kippenbouillon + 500 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 tortilla, in stukjes
  • 30 gram pure chocolade, in stukjes
  • 2 tomaten
  • 50 gram geroosterd sesamzaad + 2 eetlepels
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 300 gram rijst

Bereiding:

  1. Halveer de pepers en verwijder de zaadlijsten. Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Kook een bouillon van de ui, knoflook, water en bouillonblokje. Laat de kip er ongeveer 15 minuten in garen. Neem de kip uit de bouillon en dep hem droog. Zeef de bouillon.
  2. Bak de drumsticks kort in de olijfolie tot ze bruin zijn. Pureer ondertussen de tortilla met de chocolade, pepers, tomaten, sesamzout en de specerijen. Voeg een beetje bouillon toe zodat je een mooie dikke saus krijgt.
  3. Neem de drumsticks uit de pan en verwarm de saus in de achtergebleven olie. Doe de stukken kip er weer bij. Voeg net zoveel bouillon toe tot de kip net onder staat. Laat de kip nog 30 minuten stoven.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Serveer de kip met de rijst en een beetje van de chocoladesaus. Garneer met sesamzaad.

Ik heb op vakantie in Barcelona gegeten bij een heerlijke Mexicaan en toen heb ik ook een chocolademole op. Ik kreeg toen het idee om dit zelf te maken. Het was helemaal niet zo moeilijk als ik dacht! Pas op dat je niet te veel chocoladesaus neemt, want hij is best pittig!

Marjolijn

Kip met chocolademole 2

P.s. Weet je dat je van de overgebleven tortilla’s zelf tortillachips kunt maken? Gewoon even krokant bakken in een pan met zonnebloemolie en laten uitlekken op een keukenpapiertje. Daarna wat zeezout erover en klaar zijn je chips! Lekker met guacamole!

Zelfgemaakte tortilla's en guacamole 2

One thought on “Mexicaanse kip met chocolademole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *