Marokkaanse lamsstoofschotel

Dit recept zit al zo lang in mijn favorietenmap dat ze tegenwoordig bij de AH al niet meer de lamsmedaillons uit de vriezer verkopen! Toch blijft deze Marokkaanse lamsstoofschotel een lekkere maaltijd. Alleen nu moest ik dus op zoek naar een vervanger van de lamsmedaillons die ik eerst altijd gebruikte. Ik heb bij de slager gevraagd wat voor vlees ik het beste kon gebruiken en hij kwam aan met lamsstoofvlees. Aangezien ik het in de pan ga stoven was dat een goed alternatief. Het duurt even voordat dit op tafel staat, maar het is zo lekker door specerijen en het fruit, dat wij er dat wel voor over hebben. En als je dit weekend wat tijd over hebt zou ik dit zeker uitproberen!

Ingrediënten 4 personen:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 600 gram lamsstoofvlees, in blokjes
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 4 draadjes saffraan
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 200 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 200 gram groene olijven zonder pit
  • 4 eetlepels suiker
  • 300 gram couscous
  • sesamzaadjes ter garnering

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een hoge braadpan of wok en braad het lamsstoofvlees aan tot het bruin is. Bak de ui mee tot hij glazig ziet.
  2. Roer de komijn, gember, saffraan, koriander en een mespuntje kaneel door het vlees. Schenk er ongeveer 400 ml. kokend water op zodat het vlees ruim bedekt is. Breng het aan de kook en laat het met de deksel op de pan ongeveer 1 uur stoven.
  3. Kook de pruimen, abrikozen en olijven in een pan met de suiker, 300 ml water en 1 mespunt kaneel 10 minuten op halfhoog vuur. Giet zoveel vocht af zodat het fruit nog half onder staat. Vul dit aan met kookvocht van het vlees totdat het fruit weer onder water staat en laat het dan 15 minuten zachtjes koken.
  4. Controleer na een uur of het vlees gaar is en laat het anders nog een halfuur stoven. Zorg dat het vlees niet helemaal onder het vocht staat, zodat het vlees kan bruinen.
  5. Doe de couscous in een ruime schaal en giet er 350 ml kokend water bij. Dek af met een deksel of vershoudfolie en laat 10 minuten staan.
  6. Serveer de couscous met het vlees. Doe het fruit en de olijven eroverheen. Maak af met wat sesamzaadjes.

Smakelijk eten!

Marjolijn

2 thoughts on “Marokkaanse lamsstoofschotel

  1. Lijkt me heerlijk om te gaan maken alleen lamsvlees is nogal prijzig en dan nog maar afwachten of je het juiste vlees koopt…zag afgelopen week programma Keuringsdienst van waarde….vaak te oud lam…bijna schaap…dan is de smaak scherper en het vlees minder mals…de kleur van het vlees is dan donkerder en meer vetweefsel er doorheen. Kalkoenvlees wordt geregeld verkocht als zijnde lamsvlees….Desondanks toch maar es kopen en zien wat er van komt. Het recept spreekt genoeg aan

    • Lamsvlees is inderdaad duurder dan ander vlees Yvon en als je dan de verhalen hoort/leest is het helemaal triest. Wanneer je lamsvlees haalt bij een islamitische slager heb je vaak goed vlees voor een hele schappelijke prijs. Goed lamsvlees blijft in elk geval erg lekker! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *