Lamskoteletjes met balsamicovijgen en zoete aardappelfriet

Lamskoteletjes met balsamicovijgen en zoete aardappelfriet

Soms is het heerlijk om uitgebreid te koken, zeker als je daar de tijd voor hebt. Zo kwam ik op het idee voor deze lamskoteletjes met balsamicovijgen en zoete aardappelfriet. Ik had twee zoete aardappelen en het leek met heerlijk om deze in de oven te roosteren zodat ze knapperig werden. De saus voor de lamskoteletjes was ook heerlijk. Doordat je de balsamico inkookt, is hij niet meer zo zuur en in combinatie met de zoete vijgen wordt het een heerlijke saus voor over de lamskoteletjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 lamscarrés van 400 gram (2x 6 koteletjes)
  • olijfolie
  • 2 theelepels rozemarijnnaalden
  • zeezout en peper
  • 180 ml balsamico
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • nog 2 theelepels fijngehakte rozemarijnnaalden
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 verse vijgen, gehalveerd
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 theelepels cajunkruidenmix

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de zoete aardappel en verwijder lelijke plekjes. Schil de aardappelen niet. Snijd de aardappelen in plakken en vervolgens in repen van ongeveer een halve centimeter.
  2. Hussel de aardappelfrieten in een kom goed om met een scheutje olijfolie en de cajunkruidenmix. Spreid de frieten uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de zoete aardappelfrieten in ongeveer 50 minuten in de oven. Schep de frieten tussendoor een keer voorzichtig om, zodat alle zijden krokant worden.
  3. Bestrijk het vlees met olijfolie en strooi er de rozemarijn, peper en zout over. Verwarm op hoog vuur een antiaanbakpan. Braad de lamsracks 2-3 minuten per kant goed aan. Leg ze in een ovenschaal en zet voor medium ongeveer 10 minuten in de oven.
  4. Veeg de pan schoon met een keukenpapiertje en laat de balsamico, suiker, 2 theelepels rozemarijn en mosterd op hoog vuur 2-3 minuten inkoken tot een stroperig mengsel. Voeg de vijgen toe, met als eerste de snijkant naar beneden, en bak 2-3 per kant, tot ze kleverig zijn.
  5. Snijd de lamsrack in koteletjes, verdeel over de borden en schep de vijgen erop. Serveer samen met de frieten.

Smakelijk!

Marjolijn

 

Lamskoteletjes met balsamicovijgen en zoete aardappelfriet 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *