Kletskoppen


Het is weekend. Hét moment om de keuken in te duiken en iets lekkers te bakken. Fijn voor als je vanavond op de bank zit met een kop koffie of thee of voor als je dit weekend nog bezoek verwacht. Vandaag een recept voor echt oud-Hollandse koekjes (al wordt er nog getwist over de oorsprong); kletskoppen. Kletskoppen zijn lekkere knapperige en hele dunne koekjes die hun naam, je kunt het eigenlijk al raden, aan de theekransjes van vroeger waarbij er door de vrouwen nogal gekletst werd. Deze koekjes zijn niet alleen lekker bij de thee, maar ook erg lekker als nagerecht met een bolletje ijs. Leuk idee voor de feestdagen die er weer aan zitten te komen! Lees snel verder hoe je deze super simpele koekjes maakt.

Voor 20 kletskoppen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 60 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr. bruine basterdsuiker
  • 40 ml. melk
  • snufje kaneel
  • snufje zout
  • 60 gr. pecannoten, grof gehakt
  • 100 gr. patentbloem

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Meng de roomboter met de suiker, melk, de kaneel en het zout door elkaar in een keukenmachine of met een handmixer.
  2. Meng er de grof gehakte pecannoten door. Voeg als laatste de bloem toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Maak van het deeg een rol van ongeveer 4 cm. doorsnee (de kletskoppen lopen nog uit bij het afbakken), verpak in huishoudfolie en leg de de rol voor 1 uur in de vriezer.
  4. Verwarm naar een uur de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmatje (te koop bij de bakwinkel, maar ook bij de Xenos of Action)
  5. Snijd dunne plakken van de bevroren deegrol (zo’n 2-3 mm) en leg ze meteen op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze lopen uit!
  6. Bak de koekjes in 8-11 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen, haal ze van het siliconen matje af en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Tip: zijn sommige koekjes al klaar en andere niet? Haal deze dan alvast uit de oven, de koekjes verbranden erg snel

Fijn weekend en veel bakplezier!

Liefs,
Floortje

11 thoughts on “Kletskoppen

    • Goede vraag Pauline! De suiker zorgt er eigenlijk voor dat het koekje knapperig wordt, het wordt namelijk een dun laagje karamel. Misschien dat je een deel van de suiker zou kunnen vervangen voor maple syrup of honing.

      Als je gaat testen, ben ik er benieuwd of het is gelukt!

      • GELUKT. Ik heb 125 gr rietsuiker en 75 gr honing gedaan en voor de bloem speltbloem gebruikt. Niet in de vriezer gedaan maar meteen kleine hoopjes op 2 bakplaten gedaan. Sommige zijn niet zo bruin als de echte kletskoppen, maar alle maggies, wat zijn deze lekker zeg. Ik kan helaas geen foto mee sturen, ze zijn om van te watertanden mmmmm.

  1. Vandaag een alternatieve kletskop gemaakt. Ipv de suiker half agave siroop en honing en het meel vervangen door speltmeel. De smaak is lekker maar ze qua uiterlijk lijken ze totaal niet op de echte kletskop. Volgende keer ga ik het ook eens met rietsuiker proberen, wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *