Kerststol

 Kerststol 1

Een van de lekkerste dingen tijdens de kerstbrunch is misschien toch wel de kerststol. Ondanks al die heerlijke broodjes met speciaal beleg of verse croissantjes houden wij altijd ruimte voor een sneetje, of twee, kerststol. In de winkels zie je ze nu in alle soorten en maten, met of zonder snoepjes, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf de keuken in te duiken om zo’n heerlijke kerststol te maken! Moeilijk? Nee hoor, het vergt alleen wat tijd, aangezien het brood 2 x 45 minuten moet rijzen. Gelukkig is het helemaal de moeite waard, wanneer je je tanden in deze stol met spijs zet.

Voor 1 stol heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 175 gr. rozijnen
  • 150 ml. melk
  • 375 gr. bloem
  • 1 zakje gist
  • 50 gr. witte basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 100 gr. boter gesmolten
  • 300 gr. amandelspijs
  • 95 gr. amandelen, grofgehakt
  • poedersuiker, om te bestuiven

De bereidingswijze is als volgt:

  1. Wel de rozijnen 15 minuten in lauwwarm water. Verwarm de melk ondertussen in een pannetje tot lauwwarm.
  2. Zeef 350 gr. bloem boven een kom, voeg de gist, suiker en 1 tl. zout toe en rasp er 1 el. van de sinaasappelschil boven. Voeg vervolgens 1 ei, 2/3 van de melk en 2/3 van de boter toe. Roer alles door met een houten lepel totdat je plakkerig deeg hebt.
  3. Bestuif het aanrecht met wat bloem en kneed het deeg net zolang door elkaar totdat het niet meer aan je handen plakt (ongeveer 10 minuten). Doe het deeg terug in de kom, dek het af met een warme vochtige theedok en zet de kom op een warme plaats. Laat het deeg 45 minuten rijzen.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de amandelspijs met het andere ei goed door elkaar en meng de amandelen met de rozijnen. Bestuif het aanrecht opnieuw met wat bloem en kneed het rozijnenmengsel door het deeg.
  5. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap, vorm de spijs tot een rol en plaats deze, in de lengte, in het midden van het deeg. Vouw het deeg eroverheen en druk zachtjes aan. Leg de stol op de bakplaat, dek opnieuw af met de warme, vochtige theedoek en laat de stoll nogmaals 45 minuten rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant met het restje boter (eventjes opnieuw laten smelten in de magnetron). Zet de bakplaat in de oven en bak de stol in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Zet de oven uit en laat de stol nog 5 minuten in de oven staan.
  7. Haal de stol uit de oven en laat deze helemaal afkoelen op een rooster. Bestuif vlak voor het serveren met een dikke laag poedersuiker.

Smakelijk!

Liefs,
Marjolijn & Floortje

Kerststol 2

One thought on “Kerststol

  1. Pingback: Wat eten we met Pasen | Zusjes koken over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *