Gumbo

Soms heb je van die gerechten die al heel lang op je lijstje staan om eens te maken. Dan kan het tegenvallen als je het daadwerkelijk maakt of eet, maar het kan ook enorm goed uitpakken! Dat laatste is het geval met deze gumbo. Het was lang geleden dat ik zoiets lekkers had gekookt en ik het jammer vond dat we klaar waren. Gelukkig heb ik nog een restje in de vriezer voor als ik op donderdagavond alleen eet… Gumbo is een gerecht dat komt uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een beetje een kruising tussen een soep en een stoofschotel en dat maakt het natuurlijk ideaal voor druilerige herfstdagen!Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 winterpeen, geschild en in blokjes van 1 x 1 cm
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 20 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 650 ml koude kippenbouillon (van tablet)
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 16 grote zoutwatergarnalen, ontdooid, gepeld en schoongemaakt
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 gram rijst

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een ruime braadpan (ik gebruikte mijn Creusetpan) en bak het spek uit op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de winterpeen, ui en knoflook toe en bak nog 5 minuten. Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg hierna de bloem toe en bak al roerend nog 10 minuten op laag vuur.
  2. Schenk de bouillon in de pan en breng al roerend aan de kook. Voeg de tomaten toe en laat op een heel laag vuur 1 uur stoven met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe eens om.
  3. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Voeg als laatste de garnalen en bosuitjes toe en laat het geheel nog 10 minuten op een laag vuur gaar worden.

Smakelijk!

Marjolijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *