Griekse moussaka

Griekse Moussaka

De grote vraag blijft altijd: wat eten we vandaag? Als uitdaging kreeg ik hier thuis een ‘mystery-box’, waar ik iets mee moest maken. Toen ik ’s ochtends in de koelkast keek, lag daar 500 gram gehakt. Met gehakt kun je veel kanten op, maar ik besloot om af te zakken naar de Mediterraanse keuken en een Griekse moussaka te maken. Moussaka is een traditionele ovenschotel met aubergine, gehakt, tomaat en aardappelschijfjes. Het gerecht is niet heel moeilijk om te maken, maar het moet nog wel een halfuurtje in de oven, dus je moet er iets meer tijd voor uittrekken. Toch kun je dit gerecht prima op een doordeweekse dag eten, want je kunt de moussaka eerder bereiden en hem de dag zelf in de oven zetten.

Moussaka kun je op heel veel verschillende manieren maken. Je kunt natuurlijk gaan voor een kant-en-klaar pakje uit de supermarkt. Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om moussaka zelf te maken? Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 2 grote tomaten
  • 1 zak voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 zakje geraspte kaas
  • Gedroogde kruiden (bijvoorbeeld oregano, tijm)
  • Zout & peper
  • Olijfolie
  • 1 portie warme bechamelsaus

En zo maak je deze Griekse ovenschotel:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de aubergine in dunne plakken, leg ze op keukenpapier en strooi er wat zout over. Snijd ondertussen de tomaten in de dunne plakken, snipper de ui en pers de knoflook.
  3. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Doe het gehakt in de pan en bak deze rul. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en breng het gehaktmengsel op smaak met zout & peper en de gedroogde kruiden. Laat het gehaktmengsel zachtjes pruttelen op het vuur terwijl je verder gaat met de rest.
  4. Dep de aubergines droog met wat keukenpapier en gril ze in de grillpan, zodat ze van die mooie streepjes krijgen. Leg ze vervolgens weer op keukenpapier.
  5. Vet een ovenschaal in met een beetje olie en verdeel de aardappelschijfjes over de bodem. Leg vervolgens om en om de plakken aubergine en tomaat trapsgewijs over de aardappelschijfjes. Verdeel vervolgens het gehaktmengsel over de ovenschaal.
  6. Giet de bechamelsaus over de ovenschotel, strooi er de geraspte kaas over en zet de moussaka voor ongeveer 30-40 minuten in de oven of totdat de kaas krokant is.
  7. Wanneer je de moussaka uit de oven haalt, kun je hem het beste nog even laten staan. Zo kun je de stukken makkelijk uit de schaal tillen, zonder dat het helemaal uit elkaar valt.

Het was de eerste keer dat ik moussaka at, maar het smaakte erg lekker! Deze komt zeker vaker op tafel.

Liefs,
Floortje

Moussaka_2

5 thoughts on “Griekse moussaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *