Empanada’s met gehakt

Empanada's 2Het gaat goed met Oranje! Afgelopen week versloegen ‘we’ de Mexicanen en morgen staat Costa Rica op het menu. Om de overwinning van afgelopen zondag nog even te vieren, aten we afgelopen week Mexicaans. Maar in plaats van altijd maar tortilla’s te maken, besloot ik om deze empanada’s met gehakt te maken. Empanada’s zijn deeghapjes met daarin een pittige vulling, die varieert van gehakt, kip of rijst met groenten. Empanada’s worden in heel Latijns-Amerika gegeten als tussendoortje en Floortje kwam ze ook regelmatig tegen in Costa Rica. Kortom, het perfecte hapje voor morgen tijdens de wedstrijd! Empanada’s worden gemaakt met behulp van een speciale knijper, maar als je deze niet hebt (of niet wilt aanschaffen) kun je ook heel goed een uitsteekring of glas gebruiken. Het is natuurlijk iets meer werk dan met zo’n knijper, maar wat zagen ze er goed uit en wat waren ze lekker!! Bij de volgende borrel staan ze hier in elk geval weer op tafel. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

Voor 18 stuks heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 2 – 3 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 150 gram gehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • klein blikje maïs
  • 30 gram geraspte cheddar
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • handjevol peterselie
  • zout
  • 1 ei, geklutst
  • olijfolie

En zo maak je ze:

  1. Begin met het deeg: Kneed hiervoor de bloem, boter en het ei met een keukenmachine tot een soepel deeg (met de hand kan natuurlijk ook). Voeg op het laatst het water door. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  2. Fruit de ui en de knoflook aan in wat olijfolie, voeg het gehakt toe en bak dit rul. Meng er vervolgens alle specerijen en de peterselie doorheen en breng het gehakt verder op smaak met zout en peper. Voeg de tomatenblokjes en de mais toe, schep goed om en laat de saus een kwartier sudderen. Laat het mengsel goed afkoelen, voordat je de empanada’s maakt.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van 10 cm (ik heb hier een uitsteekring voor gebruikt, maar een groot glas werkt bijvoorbeeld ook)
  4. Leg een lapje deeg op je hand en leg op de ene helft een lepel gehakt. Verdeel wat geraspte kaas over het gehakt. Vouw de andere helft erover en zorg dat de randen goed aansluiten. Druk met een vork op de rand om te zorgen dat ze goed aansluiten.
  5. Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 10-15 minuten af.

Het recept voor deze empanada’s komt van de site van Pauline en hoewel je ze niet in een handomdraai hebt gemaakt, zijn ze het meer dan waard. Wat zijn ze lekker! Ideaal als hapje, maar met een lekkere salade met bijvoorbeeld mais en avocado, kun je ze ook prima als avondmaaltijd nuttigen. Je kunt ze ook heel goed voorbereiden. Bereid ze dan tot en met stap 4 en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Verleng dan de baktijd met 20-30 minuten (let wel op dat ze niet verbranden).

Veel plezier weer met de wedstrijd!

Liefs,
Marjolijn

 Empanada's 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *