Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon 2

Het lekkere van de winter vind ik zo’n suddergerecht. Heerlijk de hele zondagmiddag op het vuur waarbij je in het hele huis zo’n lekkere geur ruikt. Ik krijg daar dan altijd zo’n trek van en kan me dan echt verheugen op het avondeten. Boeuf bourguignon is een Frans gerecht met rundvlees, champignons en spekjes. Dat alles gestoofd in een rode wijn. Het is heerlijk met aardappelpuree, omdat je zo’n lekkere jus krijgt. Ik maak altijd voor 4 personen en vries dan de helft in zodat we het nog eens kunnen eten.

Ingrediƫnten 4 personen:

  • 750 gram runderriblappen, in stukken van 2 cm
  • 2 uien, in ringen
  • 1 winterpeen, in plakjes
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 750 ml rode wijn
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gram champignons, in kwarten
  • aardappels, geschild en in stukken

Bereiding:

  1. Meng in een diep bord het rundvlees met de ui, winterpeen en knoflook. Schenk de wijn erover en laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal een halfuur voor bereiding het bord uit de koelkast om het kamertemperatuur te laten komen.
  2. Bak de spekblokjes op laag vuur uit in een braadpan zonder olie of boter. Haal ondertussen het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier.
  3. Schep de spekblokjes uit de pan en doe het rundvlees in de pan. Bak het goudbruin in het vet van de spekblokjes en schep het daarna uit de pan.
  4. Schep de groenten uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng het zachtjes aan de kook.
  5. Voeg de laurierblaadjes en tijm toe aan het vlees. Laat zonder deksel op de pan 2,5 uur zachtjes stoven.
  6. Kook de aardappelen in een pan met zout in 20 minuten gaar.
  7. Voeg de champignons toe. Laat het vlees nog eens een halfuur stoven. Controleer of het vlees mals is, anders moet je het nog even laten stoven. Als het vlees mals is, haal dan de laurierblaadjes en tijm eruit. Stamp de aardappels tot een puree.

Smakelijk!

Marjolijn

Boeuf bourguignon

One thought on “Boeuf bourguignon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *