Basisrecept Tomatensaus

Tomatensaus 1

Een tomatensaus is een echt basisrecept, zeker in de Italiaanse keuken! Natuurlijk kun je een pot met kant-en-klare tomatensaus uit de schappen van de supermarkt pakken, maar een zelfgemaakte tomatensaus smaakt veel beter. En als je onderstaand recept hebt gelezen is er helemaal geen excuus meer om zelf aan de slag te gaan, want het is ook nog eens erg makkelijk. De tomatenpuree wordt aan de saus toegevoegd om het geheel wat extra smaak te geven.

Ik heb de volgende ingrediƫnten gebruikt voor een (kleine) pan tomatensaus:

  • 5 grote tomaten, in stukken gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 wortel, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 tl. olijfolie
  • 1 tl. suiker
  • Chilivlokken
  • Gedroogde oregano
  • Gedroogde tijm
  • Zout & Peper

En zo ga je te werk:

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, anders brandt de knoflook aan.
  2. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ongeveer 5 minuten op laag vuur mee met de ui en knoflook (zo komen de smaken goed vrij). Voeg de gesneden tomaten toe en roer het door elkaar. Laat het sudderen totdat het meeste vocht verdampt is.
  3. Pureer alles met de staafmixer totdat je een gladde saus hebt of je laat het pureren achterwegen wanneer je van een meer grovere saus houdt.
  4. Breng de saus op smaak met het zout & peper, chilivlokken, oregano en tijm.

Dit basisrecept tomatensaus kun je voor veel dingen gebruiken, natuurlijk als saus voor bij de pasta, maar ook als basis voor je zelfgemaakte pizza. Ik gebruikte dit basisrecept voor pastasaus voor een lasagneschotel met gerookte kip en dat recept zal ik later deze maand met jullie delen.

Liefs,
Floortje

Tomatensaus 2

3 thoughts on “Basisrecept Tomatensaus

  1. Pingback: Lasagne met gerookte kip | Zusjes koken over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *