Basisrecept Pesto genovese

Pesto genovese 2

Ik heb thuis een eigen basilicumplantje staan. Ik vind het heerlijk om wat basilicum te gebruiken bij de pasta. Om nu te zorgen dat de blaadjes niet verleppen, besloot ik ze te gebruiken om pesto te maken. Er gaat niets boven zelfgemaakte pesto! Heerlijk voor op een broodje met serranoham en rucola of  een lekkere pasta met pesto. Vandaag dus dit basisrecept Pesto genovese! De ingrediënten werden oorspronkelijk in een vijzel fijngewreven, vandaar de naam pesto, wat gestampt betekent. Mocht je, net als ik, geen vijzel hebben, dan kun je ook een keukenmachine gebruiken.

Ingrediënten:

  • 15 gram pijnboompitten
  • 30 geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram basilicumblaadjes
  • 40 cc olijfolie extra vierge + extra voor bewaren
  • 5 gram zeezout

Bereiding:

  1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter goudbruin. Laat ze helemaal afkoelen op een bord voordat je de pesto gaat maken.
  2. Maal de pijnboompitten, kaas en knoflook in een keukenmachine fijn.
  3. Voeg de basilicumblaadjes  en de olijfolie toe en maal kort tot pesto. Voeg als laatste het zout toe.

Als je de pesto langer wil bewaren, kan je deze in een schoon (weck)potje doen en er een dun laagje olie opschenken. De kleur en smaak blijven dan zo goed mogelijk, voor zo’n 2 maanden. Na opening van het potje is de pesto 1 week houdbaar.

Succes!

Marjolijn

Pesto genovese

2 thoughts on “Basisrecept Pesto genovese

  1. Pingback: Broodje serranoham met pesto en rucola | Zusjes koken over

  2. Pingback: Zijhaas met pesto in parmaham - Zusjes koken over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *