Appeljachtschotel

Toen ik deze appeljachtschotel tegenkwam in een tijdschrift, heb ik hem meteen uitgescheurd. Ik had nog nooit zoiets gemaakt. Een voordeel van een ovenschotel vind ik altijd dat als het gerecht eenmaal in de oven staat, je de handen vrij hebt om andere dingen te doen. Tafel dekken, vaat opruimen, even zitten… Ik vond het een lekkere schotel, ook omdat er appelblokjes door de puree zaten. Het leek een beetje op de hete bliksem met pecannoten. De schotel was alleen veel te veel voor 2 personen dus we hebben nog een restje in de vriezer.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 50 gram boter
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 prei, gewassen en in halve ringen
  • 250 gram champignons, in kwarten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 appels, bijvoorbeeld Elstar
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Kook de aardappels in een pan met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de ui, prei en champignons toe en bak nog 4 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en bak nog 2 minuten. Schep dit een ovenschaal.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Giet de aardappelen af, maar vang 100 ml kookvocht op. Stamp de aardappelen met het kookvocht en de rest van de boter tot een puree. Schil twee appels, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de blokjes door de puree. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over het gehakt.
  5. Snijd de andere twee appels, ongeschild, in hele dunne plakjes en verwijder de pitjes. Het klokhuis mag blijven zitten, want dat wordt zacht in de oven. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op de puree.
  6. Bak de appeljachtschotel in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Smakelijk!

Marjolijn

2 thoughts on “Appeljachtschotel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *