Appel-speculaastaart

Appel-speculaastaart 2

Sinterklaas is weer in het land! De Sint en zijn Pieten zijn de komende drie weken niet uit het straatbeeld weg te denken. De zoetekauwen onder ons zie overal om zich heen pepernoten, speculaas, taaitaai en borstplaat. De afgelopen week hebben wij al verschillende soorten snoepgoed gemaakt en die zie je de komende weken dan ook op onze blog voorbij komen. We beginnen met deze appel-speculaastaart. Ik kwam deze tegen op de blog van Caroline Brouwer. Hij zag er zo lekker uit dat ik deze wel moest maken! En dat viel niet tegen. De Mr. heeft hem uitgedeeld op zijn werk en ook daar viel hij in de smaak. Kortom, zoek je nog een lekkere taart voor op Pakjesavond, dan zou ik voor deze gaan!

Ingrediënten voor de bodem:

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 1 ei
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling:

  • 140 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 3 eieren
  • 150 gram gesmolten boter
  • 200 gram speculaasjes (zonder amandelen)
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 7 appels, bijvoorbeeld Elstar

Bereiding:

  1. Voor de bodem klop je de zachte boter en de suiker door elkaar, voeg het ei toe en meng nog alles nog even kort door. Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en meng alles weer even goed door. Ga vervolgens verder met je handen en kneed het tot een soepel deeg. Druk een beetje plat, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verkruimel de speculaasjes in de keukenmachine.
  3. Vet een springvorm van 26 cm doorsnede in en leg op de bodem een bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Doe de eieren, beide suikers en de kaneel in een kom en klop goed los. Giet er langzaam de gesmolten en afgekoelde boter bij dit beslag en roer nog even goed door.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het tussen twee vellen bakpapier uit tot een grote ronde lap. Verdeel het in de bakvorm en vergeet de randen ook niet. Snijd het overtollige deeg weg.
  6. Verdeel de speculaaskruimels over de bodem en doe daar bovenop de appelblokjes. Giet het beslag over de appelstukjes en verdeel het amandelschaafsel erover.
  7. Zet de taart 60-70 minuten in de oven. Als het amandelschaafsel te bruin wordt, kan je de taart afdekken met aluminiumfolie. De taart is klaar als het beslag goed vast is geworden. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder de springvorm.

Smakelijk!

Marjolijn

Appel-speculaastaart

2 thoughts on “Appel-speculaastaart

  1. er staat 125 gr suiker en later nog eens 140 gr suiker genoemd bij de ingrediënten. is het de bedoeling dat dit allebei al in stap 1 gebruikt wordt?

    • Hoi Mariska, de 140 gr. suiker voeg je samen met de vanillesuiker toe bij de appels. Ik heb het even aangepast, zodat het wat duidelijker is! Veel plezier met bakken en laat je even weten of het is gelukt? Liefs, Floortje

Reageren is niet mogelijk.