Aardperenstamp met pruimen

Aardperen is typisch zo’n groente die je alleen in de winter kunt krijgen en wordt ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd. Je kunt de aardpeer roosteren, koken, bakken en stoven. Aangezien ik het nog nooit op had, besloot ik het eens uit te proberen en ik maakte er deze lekkere aardperenstamp met pruimen mee te maken. Ik moet zeggen dat ik even moest wennen aan de smaak. Het smaakt een beetje nootachtig en zoet, maar dat vind ik wel lekker.Dit gerecht heb je niet heel snel op tafel (je bent alleen al veel tijd kwijt aan het schillen van de aardappels en aardperen), maar met Kerst mag je natuurlijk wel een beetje uitpakken en moeite doen! Daarnaast kun je het schillen natuurlijk ook al een dag van te voren doen. Een heerlijk, verrassend bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 gram aardperen
  • 750 gram aardappelen
  • 4 rode uien
  • 25 gram boter
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 150 gram pruimen, gehalveerd
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en aardperen met een schilmesje of dunschiller en snijd in gelijke stukken. Kook ze samen in een grote pan met water en zout in 20 minuten gaar.
  2. Snijd de ui elk in 8 parten. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 10 minuten op laag vuur. Giet de aardperen en aardappelen af en stamp ze fijn. Meng het uimengsel, de pruimen en de slagroom door de stamp.
  3. Vet de ovenschaal in en schep de stamp in een ovenschaal. Bestrooi met de kaas en bak in ongeveer 20 minuten in de oven.

 

Liefs,
Marjolijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *